Proizvođači vina, enolozi i sommelieri međusobno s lakoćom raspolažu informacijama o vinu. O nastanku i povijesti vina, procesu pravljenja, stručnim nazivima i sveukupnim znanjem nije teško baratati kada živiš život ljubitelja vina. No, kako bismo približili zanimljivi vinski svijet široj publici, donosimo vam neobične i poučne informacije o vinu i vinskim anegdotama.

Jeste li znali da se najstariji poznati vinski podrum navodno još uvijek nalazi na Titaniku? Kad su ronioci sišli u olupinu, shvatili su da je većina boca još uvijek bila sačuvana.

Centar grčkog društvenog i intelektualnog života bio je simpozij (symposium) što doslovno znači „piti zajedno“. Nazvan je prema njihovoj navici miješanja vina i intelektualnih diskusija.

Čaše se uvijek trebaju držati za držak kako toplina ruke ne bi podigla temperaturu vina.

Primarne arome, poput voćnih i cvjetnih mirisa, potiču od same sorte grožđa. Sekundarne arome uglavnom potiču iz procesa proizvodnje vina. Tercijarne arome razvijaju se starenjem vina.

Tanini su karakteristični za crna vina i oni stvaraju onaj suhi osjećaj u ustima koji se javlja kod uživanja u vinu. Oni pomažu i očuvati crno vino, ono ostaje puno dulje dobro od bijelog vina.

Ritual Živjeli! počeo je još u srednjem vijeku, kada je trovanje bio najčešći način rješavanja neprijatelja. Da bi bili sigurni da je njihova čaša bez otrova, najprije bi u drugu čašu ulijevali malo vina pa ako je u jednoj bilo otrova, sada je bilo u obje.

Žene su sklonije učincima vina više nego muškarci, a to je zato što imaju manje enzima u želucu koji je potreban da bi se alkohol jednostavno razgradio.

Kombinacija vrste zemlje, klime, nagiba i izloženosti suncu stvara terroir vinograda, zbog čega je svaki vinograd i svako vino jedinstveno.

U Egiptu, za vrijeme vladavine faraona Tutankamona, “obični smrtnici” su pili pivo, dok je vino mogla piti samo viša klasa.

Starenjem, crvena vina postaju svjetlija, a bijela vina tamnija.

Brzina leta čepa od šampanjca je trinaest metara u sekundi.

Na krajevima vinograda se ponegdje još i dan danas sade ruže, kako bi prve odreagirale na plijesan, parazite i bolesti, prije nego što one napadnu vinograd.

Prema pravilu ispijanja vina, najprije se služe lakša, a zatim se prelazi na teža vina tokom obroka. Osim toga, bijelo vino bi trebalo poslužiti prije crvenog, mlađe prije starijeg, kao i suho vino prije slađeg.

Uz mnogo ostalih zanimljivih informacija o vinu kroz povijest i sadašnjost, pozvani ste u naš vinski podrum gdje ćete u društvu naših mladih enologinja uživati kako uz dobru priču, tako i uz dobro vino.